Kamuda ‘güvencesiz istihdam’ dayatması artarak sürüyor: Kadrolu yerine ‘sözleşmeli’

Strateji ve Bütçe Başkanlığı, kamu sektörü istihdamıyla ilgili 1. çeyrek verilerini paylaştı. Verilere göre, kamuda sözleşmeli personel istihdamında geçen yıla göre önemli bir artış yaşandı. Geçtiğimiz yıl sonunda kamuda toplam 5 milyon 241 bin 753 personel bulunurken; kadrolu personel sayısı 3 milyon 479 bin 620, sözleşmeli personel sayısı 399 bin 426, sürekli işçi sayısı 1 milyon 224 bin 882, geçici işçi sayısı 38 bin 86 ve diğer personel sayısı ise 99 bin 739 idi. Bu yılın ilk çeyreğinde ise kadrolu personel sayısı azalırken, sözleşmeli personel sayısı artış gösterdi.

Verilere göre, toplam personel sayısı 5.2 milyon oldu. Kadrolu personel sayısı 3 milyon 475 bin 895’e gerilerken, sözleşmeli personel sayısı ise 424 bin 447’ye yükseldi. Sürekli işçi sayısında da azalma yaşandı. Bu yılın ilk çeyreğinde sürekli işçi sayısı 1 milyon 205 bin 885’e düştü. Geçici işçi sayısında ise artış meydana geldi ve 38 bin 651’e çıktı. Diğer personel sayısı ise 99 bin 18’e yükseldi.

Kamudaki sözleşmeli personel sayısındaki en büyük artış genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ve belediyelerde yaşandı. Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, YÖK, üniversiteler, yüksek teknoloji enstitüleri, özel bütçeli diğer idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları, döner sermayeler, kefalet sandıkları ve diğer kamu idarelerinde toplam 342 bin 271 sözleşmeli personel bulunuyor. Kamu iktisadi teşebbüsleri, özelleştirme programında yer alan kuruluşlar, özel kanunu bulunan kuruluşlardaki sözleşmeli personel sayısı ise 71 bin 547. İl özel idareleri, belediyeler, bağlı kuruluşları ve mahalli idare birliklerinde ise 10 bin 629 sözleşmeli personel bulunmaktadır.

Related Posts

Ara zam artık acil! Yoksulluk 85 bini aştı, açlık asgariyi yedi bitirdi

Türk-İş’in yayınladığı Haziran 2025 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken aylık minimum harcama tutarı 26.115 TL’ye ulaştı. Gıda dışındaki temel ihtiyaçlar—kira …

Araç sahipleri dikkat: Kasko ve trafik sigortasında değişiklik yarın başlıyor

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir düzenleme 1 Temmuz 2025’te yürürlüğe giriyor. Kasko ve trafik sigortası sisteminde pert sayılma kriterleri değişiyor. Artık hasar oranı yüzde 60’ın altında olan araçlar tamiratla trafiğe dönebilecek.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 340,91 puan ve yüzde 3,62 artışla 9.745,8 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 75,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 6,85 …

Hırvat sanayisinde düşüş sürüyor

Hırvatistan’ın sanayi üretimi 2025 Mayıs’ında yıllık bazda yüzde 1,7 artış gösterse de, bir önceki ay kaydedilen yüzde 6,5’lik üç ayın en yüksek artışından belirgin bir yavaşlama yaşandı. Bu oran, 2024 Kasım’ındaki daralmadan bu yana sanayi …

Bir marka daha Türkiye’den çekildi

Japonya’nın en büyük kağıt üreticilerinden Daio Paper Corporation ürettiği bebek bezi markası Goo.N kritik bir karar aldı. Türkiye’de yıllardır bebek bezi, giyilebilir külot bez ve çeşitli hijyen malzemeleri satışı yapan şirket, mevcut ekonomik …

Savaş değil, yönetim krizi: Sibirya’da savaş çıksa bile Türkiye etkileniyor

Artvin Kemalpaşa’da, mazot fiyatlarına gelen zam özellikle ulaşım sektöründe çalışanları zor durumda bıraktı. Taksici Arıkan Vayiç, artan maliyetler nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini belirterek, “Hopa’ya 500 liraya gidiyoruz, zamla birlikte bu …