Sayıştay kararı resmileşti: Memura yapılan o yardım geri istenecek!

Sayıştay, koruyucu kıyafetler dahil olmak üzere ayni giyim yardımı ödemelerini “kamu zararı” olarak değerlendirerek zimmet çıkardı. İlk inceleme, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü çalışanları için yapıldı. Sayıştay, 2021 yılında DSİ yönetiminden alınan giyim yardımlarının faiziyle birlikte memurlardan geri alınmasını ve ödemeleri yapmayanlar için haciz işlemi başlatılmasını talep etti. Bu kararın, kamu kurumlarında memurlara giyim yardımı yapan tüm birimleri etkileyebileceği ve yaklaşık 250 bin memurun bundan olumsuz etkilenebileceği belirtildi.

687 MEMURA 4,3 MİLYON LİRALIK ZİMMET

İşçilere uzun yıllardır verilen koruyucu kıyafet yardımı, 2012 yılında memurlara da sunulmaya başlandı. İlk olarak enerji, sanayi ve madencilik sektörlerinde çalışan memurlar bu hakka sahip oldu. Daha sonra bayındırlık, ulaştırma, kültür-sanat, tarım ve ormancılık gibi alanlarda çalışan memurlar da kapsama alındı. Sayıştay, 2021 denetimlerinde çeşitli kamu kurumlarında yapılan “kıyafet yardımı” ödemelerinin kamu zararına neden olduğunu tespit etti. Denetim raporlarına rağmen, Sayıştay Temyiz Kurulu, DSİ’deki ödemelerin usulsüz olduğuna dair 7’ye karşı 4 oyla karar verdi. Bu şekilde 687 memurdan toplamda 4 milyon 383 bin lira zimmet çıkarıldı. Sayıştay, bu tutarın faiziyle birlikte memurlardan tahsil edilmesini öngören kararı DSİ’ye bildirdi. Diğer kamu kurumlarındaki incelemelerin ise devam ettiği belirtildi.

EMEKLİLER VE MİRASÇILAR DA ETKİLENİYOR

DSİ dışındaki kurumlar da denetim sürecine tabi tutulmaya devam ediyor. Sayıştay’ın, diğer kamu kurumlarında da kamu zararı ve zimmet kararları alması bekleniyor. Birçok kurumun 2022 ve 2023 yıllarında giyim yardımı ödemelerine devam ettiği, bazılarının ise 2024 ve 2025’te bu uygulamaya devam ettiği ifade ediliyor. Bu sebeple her bir yıl için memurlardan ortalama olarak 20 bin lira civarında zimmet çıkarılabileceği belirtiliyor. Yetkililer, zimmet ve icra işlemlerinin emekli memurları da kapsayacağını ve hatta vefat eden memurların mirasçılarına kadar uzanabileceğini vurguladı.

Related Posts

Ara zam artık acil! Yoksulluk 85 bini aştı, açlık asgariyi yedi bitirdi

Türk-İş’in yayınladığı Haziran 2025 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken aylık minimum harcama tutarı 26.115 TL’ye ulaştı. Gıda dışındaki temel ihtiyaçlar—kira …

Araç sahipleri dikkat: Kasko ve trafik sigortasında değişiklik yarın başlıyor

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir düzenleme 1 Temmuz 2025’te yürürlüğe giriyor. Kasko ve trafik sigortası sisteminde pert sayılma kriterleri değişiyor. Artık hasar oranı yüzde 60’ın altında olan araçlar tamiratla trafiğe dönebilecek.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 340,91 puan ve yüzde 3,62 artışla 9.745,8 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 75,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 6,85 …

Hırvat sanayisinde düşüş sürüyor

Hırvatistan’ın sanayi üretimi 2025 Mayıs’ında yıllık bazda yüzde 1,7 artış gösterse de, bir önceki ay kaydedilen yüzde 6,5’lik üç ayın en yüksek artışından belirgin bir yavaşlama yaşandı. Bu oran, 2024 Kasım’ındaki daralmadan bu yana sanayi …

Bir marka daha Türkiye’den çekildi

Japonya’nın en büyük kağıt üreticilerinden Daio Paper Corporation ürettiği bebek bezi markası Goo.N kritik bir karar aldı. Türkiye’de yıllardır bebek bezi, giyilebilir külot bez ve çeşitli hijyen malzemeleri satışı yapan şirket, mevcut ekonomik …

Savaş değil, yönetim krizi: Sibirya’da savaş çıksa bile Türkiye etkileniyor

Artvin Kemalpaşa’da, mazot fiyatlarına gelen zam özellikle ulaşım sektöründe çalışanları zor durumda bıraktı. Taksici Arıkan Vayiç, artan maliyetler nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini belirterek, “Hopa’ya 500 liraya gidiyoruz, zamla birlikte bu …