Prof. Dr. Hilmi Apak: Çocuklarda yetersiz beslenme IQ düşüklüğüne sebep oluyor

Kan Hastalıkları ve Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Meral Karadağ’ın sunumuyla ekrana gelen “İyileşme Burada Başlar” programına katılan Prof. Dr. Hilmi Apak, Türkiye’deki çocuklarda sıkça rastlanan kan hastalıkları hakkında çarpıcı bilgiler paylaştı. Anemi gibi demir eksikliği ve hemofili gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de Kan Hastalıklarının Durumu

Prof. Dr. Hilmi Apak’a göre Türkiye’de en yaygın kan hastalığı anemi. Demir eksikliğinin çocuklarda sıkça görülen bir sorun olduğunu belirten Apak, demir eksikliğinin ana belirtisinin iştahsızlık olduğunu söyledi. Ayrıca, hastalığın ilerleme aşamasında solukluk gibi belirtilerin ortaya çıktığını vurguladı.

Farkındalık Eksikliği

Demir eksikliğinin toplum genelinde yaygın olduğunu ancak herkesin anemi olmadığını belirten Apak, “Toplumun %60’ında demir eksikliği görülüyor ancak anemi durumu yok” diyerek farkındalık eksikliğine dikkat çekti. Ayrıca, çocukların gelişim döneminde protein alımının önemine değinerek her öğünde protein tüketiminin önemine vurgu yaptı.

Sağlık Kontrolleri Önemli

Programda hemofili hastalığına da değinen Apak, bu rahatsızlığın kan pıhtılaşma sorunu olduğunu belirtti. Hemofili belirtilerinin eklem içi kanamalar, burun kanamaları ve uzun süren adet dönemleri olduğunu söyleyen Apak, düzenli sağlık kontrollerinin önemini vurgulayarak, “Çocuğunuzu rutin olarak kontrol ettirin, hastalandığında değil” uyarısında bulundu.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol.

  • Reklamdır

Related Posts

Bu belirtilere dikkat: ‘Tekno boyun’ olabilirsiniz!

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Hamza Sucuoğlu, gençlerde ve çocuklarda boyun ağrılarının ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğini belirterek, “Teknolojik cihazların yoğun kullanımı, başta gençler ve çocuklar olmak üzere her yaş grubunda cep boyun hastalığı olarak bilinen ‘tekno boyun’ problemine yol açıyor” dedi.

Yatmadan önce yediğinizde uykuya yüzde 50 daha hızlı dalmanıza yardımcı olacak meyve!

İspanyol kardiyolog, bu meyveyi “gece rutininize dahil etmenin, dinlenme ihtiyacınızı doğal olarak karşılayabileceğini” iddia ediyor.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.