Türkiye, Üç Deniz Girişimi’nin stratejik ortağı oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: “Bölgesel İşbirliği Küresel Gücü Artırır”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ülkelerin öncelikle bölgesel, sınır veya yakın komşularıyla işbirliği yapması gerektiğini belirterek, “Bölgenizi ne kadar geliştirirseniz küreselde de o kadar güçlü olursunuz, karşılıklı menfaat içinde olursunuz.” dedi.

Bakan Uraloğlu, Polonya’nın başkenti Varşova’daki Kraliyet Şatosu’nda devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı Üç Deniz Girişimi’nin 10. Zirvesi’nin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bir geçiş noktasında bulunduğunu söyledi.

Uraloğlu, Türkiye’nin, Orta ve Doğu Avrupa’da enerji, ulaştırma ve dijitalleşme alanlarındaki altyapı eksikliklerinin giderilmesi hedefiyle Baltık, Adriyatik ve Karadeniz ülkelerinin başlattığı Üç Deniz Girişimi’nde “stratejik ortak” olarak yeni bir rol üstlendiğine işaret etti.

Ülkenin bulunduğu konumun önemine değinen Uraloğlu, “Türkiye, öncelikle bir geçiş noktasında hem Doğu Batı’da Orta Koridor’da ve Kuzey Güney’de de Kalkınma Yolu Koridoru var. Burada da Üç Deniz Girişimi, Baltık’tan başlayıp Adriyatik Denizi’ne ve Karadeniz’e ulaşan ülkelerin başlattığı 10 yıllık bir girişim ve zirvenin 10’uncusu yapıldı. Bizim de geçen yıl başlattığımız bir ortaklık başvuru sürecini dün itibarıyla sonuçlandırmış olduk ve Türkiye artık Üç Deniz Girişimi’nin stratejik ortağı oldu, bu bizim için kıymetli.” ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, burada 800 kilometre civarında bir kara yolu yapılmasının gündemde olduğunu, bunun yaklaşık 3’te 1’lik kısmının yapıldığını, 3’te 1’lik kesiminin devam ettiğini ve geri kalanının da yapılmasının planlandığını anlattı.

Yapılan ortaklıkla hem koridorların kullanılmasının sağlanacağını hem de Türk müteahhitlerinin iş yapma noktasında bir imkana sahip olacağını vurgulayan Uraloğlu, “Üç Deniz Girişimi ama Türkiye üzerinden biz bunu Hazar Denizi’ne ve Basra Körfezi’ne bağladığımızda, esasında 5 denizi bir anlamda da kapsayan bir proje ve girişim haline gelmiş oluyor. Bundan sonraki süreçten katkı sağlayacağız hem de ülkemizin bu projeden, ortaklıktan daha fazla istifade etmesini sağlamış olacağız.” diye konuştu.

Uraloğlu, Polonya’da, Moldova’da, Romanya’da, Bulgaristan’da, Arnavutluk’ta, Yugoslavya’da, Sırbistan’da birçok Türk firmasının çalıştığına dikkati çekerek, ilerleyen zamanda bunun daha da artacağını öngördüklerini dile getirdi.

“Firmalarımız Hazır Olsun”

Moldova Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Vladimir Bolea ile görüştüklerini aktaran Uraloğlu, “Yaklaşık iki milyar avro bir Avrupa Birliği fonuyla, Türk firmalarına ve müteahhitlerine buradaki işleri yaptırmak istediklerini, halihazırda çalışan firmaların olduğunu söyledi. Her türlü katkıyı, desteği vermeye hazır olduğumuzu ilettik. Bizim için de buralarda bir iş imkanı olması söz konusu. Elbette bu kıymetli ama dediğim gibi buradaki strateji, ortaklık bizim için en değerli olanı.” değerlendirmesinde bulundu.

Uraloğlu, hiçbir ülkenin kendi kendine yetmediğinin altını çizerek, ülkelerin öncelikle bölgesel, sınır veya yakın komşularıyla işbirliği yaparak, bir gelişme içinde olması gerektiğini vurguladı.

Üç Deniz Girişimi’nin tam da bunu anlattığını ifade eden Uraloğlu, şunları kaydetti:

“Türkiye’ye baktığınız zaman Kalkınma Yolu projesinde 4 ülke var. Orta Koridor, Azerbaycan başta olmak üzere Gürcistan ve Türk Cumhuriyetleri ve Çin’e kadar. Bölgenizi ne kadar geliştirirseniz küreselde de o kadar güçlü olursunuz, karşılıklı menfaat içinde olursunuz. Bizim firmalarımız hazır olsun, onlara güveniyoruz. Türk Cumhuriyetleri’nde, Afrika’da, Avrupa’da, Uzakdoğu’da, her tarafta çok başarılı işler yapıyorlar, bizi mahcup etmiyorlar. Onun için daha fazlasına hazır olsunlar, buralarda iş imkanları olacak diye bekliyoruz.”

Related Posts

Ümit Özdağ “cumhurbaşkanına hakaret” davasında savunma verdi

“Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan yargılandığı davada savunmasını veren Ümit Özdağ, bu suçlamayla ilgili düzenlemenin partisiz cumhurbaşkanını korumak için yapıldığını, şu an bir anlamı kalmadığını belirtti.

Ekrem İmamoğlu’ndan miting çağrısı: ‘Bir ve birlik olmaya davet ediyorum’

Başakşehir’de yarın gerçekleştirilecek “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingi için çağrıda bulunan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu “İstanbullu hemşehrilerimi yarın saat 20.30’da Başakşehir’de İstanbul’un muhafızı olmaya, İstanbul’un talanına, Kanal İstanbul adlı ihanet projesine karşı çıkmaya, bir ve birlik olmaya davet ediyorum” dedi.

Soner Yalçın: Polis Murat Ongun’un kızının küpelerini sorup ‘altın mı çıkar bakayım’ dedi

İBB’ye yönelik soruşturma kapsamında 23 Mart’ta tutuklanan Medya A.Ş. Genel Müdürü Murat Ongun’un eşi Gözdem Ongun’un ikinci dalga operasyonda gözaltına alındığı sırada, Ongun çiftinin 15 yaşındaki oğlu Koray Ongun’un kumbarasındaki paraya el konulduğu öğrenildi. Operasyonun ayrıntılarını anlatan gazeteci Soner Yalçın “Bitmedi. Polisin dikkatini 19 yaşındaki Lal Ongun’un küpeleri çekiyor, ‘Altın mı? Çıkar bakayım’ diyor! Kızcağız ‘Annemin yaptığı tasarım, altın değil’ diyor sesi titreyerek…” dedi.

PKK’nın fesih kongresi ne zaman?

Terör örgütü PKK’nın fesih kongresinin bu ay sonunda toplaması bekleniyordu. Ancak terör örgütünün Yürütme Komitesi fesih kongresinin toplanabilmesi için güvenli bir ortamın oluşturulması ve elebaşı Abdullah Öcalan’ın bizzat kongreyi yürütmesi gerektiğini duyurdu. Konuya ilişkin DEM Parti’den açıklama geldi.

Gazeteci İsmail Saymaz’dan 19 Mart sonrası ilk açıklama

19 Mart’ta Gezi eylemlerine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve 38 gündür ev hapsinde olan gazeteci İsmail Saymaz, X hesabından açıklama yaparak hakkında yürütülen hukuki süreçlerle ilgili bilgi verdi.

Sakarya’da vahşet: 8 köpek zehirlenerek öldürüldü

Sakarya’nın Akyazı ilçesinde tarım arazisine bırakılan ve zehirli olduğu iddia edilen tavuk parçalarını yiyen 8 köpek ölü bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir