ABD Tarım Dışı İstihdam Şoke Etti! Beklentinin Çok Üzerinde Geldi

ABD’de Eylül ayına ilişkin istihdam verileri yayımlandı.

ABD’de tarım dışı istihdam Eylül’de 336 bin arttı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın 170 bin olması yönündeydi. Ankette işsizlik oranı beklentisi de yüzde 3,7 olarak belirlenmişti.

Tarım dışı istihdam verisi öncesinde gelen veriler karışık bir istihdam piyasası görünümüne işaret etmişti.

ADP verilerine göre ABD’de şirketler Eylül ayında 2021 başından bu yana en düşük seviyede yeni istihdam yarattı. Ağustos ayında 180 bin artış kaydeden özel sektör istihdamı geçen ay yalnızca 89 binlik artış yaşadı. Veriler işgücü talebinin birçok sektörde yavaşladığını gösterdi.

ABD’de açıklanan ISM hizmet endeksi de Eylül ayında 53,6 ile bu yılın en düşük seviyesine indi ve Fed’e dair endişelerin azalmasını destekledi.

İstihdam verisi iş gücü piyasasının güçlü olduğuna işaret etti. ABD Merkez Bankası (Fed), para politikasının faizde çizeceği yöne ilişkin istihdam piyasası kritik önem taşıyor. Verinin güçlü gelmesi sıkılaştırmaya rağmen iş gücü piyasasının henüz soğumadığını ortaya koyuyor.

PİYASA NASIL TEPKİ VERDİ?

Gelen veriler sonrası Bitcoin ve dolar endeksinin tepkisi şu şekilde:

ABD’den gelen veriler, gelinen noktada ‘yüksek faiz, güçlü dolar’ temasıyla dünyadaki para birimlerini, borçlanmaları etkiliyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, ‘kelebek etkisi’ fırtına yaratıyor.
ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında euro/dolar 1.05171’i gördü. Dolar Endeksi 106 seviyelerinden 106,40’a fırladı.
ABD’nin 2 yıl vadeli Hazine kağıdında getiri yüzde 5,11’e, 30 yıl vadeli tahvilde getiri yüzde 4,96’ya yükseldi.
ABD’nin 10 yıl vadeli Hazine kağıdında getiri yüzde 4,75’ten 4,81’e çıktı.

Güçlü ABD istihdam verisinin euro ve GBP’yi dolar karşısında zayıflatması bekleniyordu.

ING analisti Francesco Pesole yayınladığı yatırımcı notunda, euro ve sterlinin düştüğünü ve TSİ 15:30’da açıklanan ABD aylık istihdam verilerinin dolarda bu haftanın en yüksek seviyelerine doğru bir toparlanmaya yol açması halinde daha fazla düşüşe açık oluklarını söyledi.

Pesole, ‘ABD’de istihdam verileri beklentileri karşılasa bile euro 1,05 doların altına gerileyebilir, sterlinin 1,20 dolara düşmesi gerçek bir olasılık olarak duruyor’ dedi.

İSTİHDAM VERİLERİ FAİZLERİ NASIL ETKİLEYEBİLİR?

Barclays Private Bank baş piyasa stratejisti Julien Lafargue, TSİ 15:30’da açıklanan ABD tarım dışı istihdam verilerinin, ‘çok önemli bir aşağı yönlü sürpriz’ olmadığı sürece, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı yönündeki Fed söylemini değiştirmesinin pek olası olmadığını savunmuştu.

Lafargue yayınladığı yatırımcı notunda, ‘Fed politikasında değişikliğin gerçekleşmesi için önümüzdeki hafta yumuşak TÜFE rakamları da görmemiz gerekecek’ dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir