Bakanlık kayıp 37 milyar lira için seferberlik başlattı

Gelir İdaresi, Sanal POS Gelirlerini Vergilendirme Konusunda İncelemeler Yapıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, e-ticaretin vazgeçilmez bir parçası olan sanal POS sistemleri aracılığıyla elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi konusunda harekete geçti. GİB, 2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanan kişilerin vergi mükellefiyetlerini ve elde edilen gelirin vergi beyanlarına yansıtılıp yansıtılmadığını belirlemek amacıyla detaylı analizler yapmaktadır.

Bakanlık tarafından veri tabanlarından alınan bilgilerle yapılan incelemeler sonucunda, yüksek risk taşıyan mükellefler tespit edilmiştir. Detaylı analizler ve banka verileriyle uyumlu hale getirilen raporlar neticesinde, gelir elde eden ancak vergi mükellefiyeti olmayan ya da eksik beyanname veren 4.095 mükellef belirlenmiştir. Bu mükelleflerin, 37 milyar liralık geliri gizlediği tespit edilmiştir.

– Pek Çok Sektörden İnceleme Yapıldı

Tekstil, hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, cep telefonu ve aksesuarları ticareti ile bilgisayar programlama faaliyetlerinde bulunan birçok mükellefin gelirlerini gizlediği belirlenmiştir. Analizler sonucunda, vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında 2.284 kez sanal POS üzerinden işlem yaparak 67 milyon lira gelir elde ettiği ortaya çıkmıştır.

– Uyum Sağlamayanlara Cezai İşlem Uygulanacak

GİB, vergi kayıplarını engellemek amacıyla “gönüllü uyum ve izah” mekanizmasını devreye sokmuştur. Vergi mükellefiyeti olmayan, beyanda bulunmayan veya eksik beyanda bulunan kişilere cezai işlem uygulanmadan önce gönüllü uyuma ve açıklama yapma çağrısı yapılmaktadır. Beyanlarını düzeltmeyi yapan mükelleflere daha hafif cezalar verilmektedir.

Vergi tahsilatı için gerekli beyannameleri vermeyen veya gelirlerini gizlemeye devam eden kişilere karşı vergi incelemesi başlatılacak ve cezai işlem süreci işletilecektir. Gelir İdaresi Başkanlığı, gönüllü uyum sürecine, e-ticaret gelirlerini gizlediği belirlenen 561 mükelleften başlamıştır.

– “Cezai İşlem Uygulanacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşen dünyada vergi kaybının daha kolay takip edilebildiğini belirterek, sanal POS ve diğer dijital ödeme yöntemleriyle gelir elde edenlerin vergi ödemesi gerektiğini vurgulamıştır. Mükellefleri uyum sürecine dahil etme yoluna başvuran Bakanlık, uyum sağlamayanlar için cezai işlem uygulanacağını belirtmiştir.

Related Posts

Çanakkale’de tarla günü etkinliği

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Gelibolu Ziraat Odası Başkanlığı iş birliğinde düzenlenen; “Buğday, Arpa Çeşit Demonstrasyonu” tarla günü, Gelibolu’da düzenlendi. Çanakkale’nin Gelibolu …

Elektrikli otobüs geliyor! Seri üretim başladı

Sanifoam Endüstri ve Tüketim Ürünleri Sanayi Ticaret A.Ş,elektrikli otobüste seri üretime geçildiğini açıkladı. Şirket haberi Kamu Aydınlatma Platformu’ndan (KAP) duyurdu. Şirket KAP’a daha önce 27 Şubat 2025 tarihinde, elektrikli otobüs batarya …

SGK’dan kayıt dışı istihdama 2 milyar 36 milyon lira ceza!

SGK Başkanı Raci Kaya, kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında, geçen yılki denetimlerde 2 milyar 36 milyon 732 bin 167 lira idari para cezası kesildiğini bildirdi.

Vakıf üniversitelerinde zam krizi: Kayıt ücretleri öğrencileri zorluyor!

Vakıf üniversitelerinde kayıt ücretlerine yapılan yüksek zamlar öğrencileri zor durumda bıraktı. Eğitimlerine devam etmek isteyen birçok öğrenci artan maliyetlerle karşı karşıya.

Sayıştay kararı resmileşti: Memura yapılan o yardım geri istenecek!

Sayıştay, memurlara yapılan giyim yardımlarını kamu zararı sayarak zimmet çıkardı. Kararın tüm kamu kurumlarını kapsayabileceği belirtiliyor. Emekli memurlar ve mirasçılar da uygulamadan etkilenebilir.

Altın tekrar ne zaman yükselişe geçecek? Zafer Ergezen: Bu seviye görülmeden zor

Altın fiyatları son bir ayın en düşük seviyesine gerilerken emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, yatırımcıları merak ettiği soruları yanıtladı. Güvenli liman olarak görülen altında rüzgar tersine döndü. Ons altın 3 bin 180 dolara çekilerek hafta …