Efsane savaş uçağı tam 70 yıl sonra tekrar Türkiye’de

1945 model Spitfire Mk9 savaş uçağı, İngiltere’de üretildikten sonra Türk Hava Kuvvetleri tarafından kısa bir süre kullanıldı ve ‘avcı uçağı’ olarak vatan savunmasında görev aldı.

Uçak, o dönem Türk Hava Kuvvetleri’nin kare fors amblemleriyle donatıldıktan sonra İngiltere’ye gönderildi.

Spitfire Mk9’un Türkiye’deki hava savunmasında önemli bir rol oynayan pilotları arasında, Türk Hava Kuvvetleri’nin ilk jet pilotlarından ve Milli Akrotim’in kurucusu Necati Artan yer aldı.

2015 yılında vefat eden Necati Artan’ın öğrencisi Ali İsmet Öztürk, Spitfire Mk9’u 70 yıl sonra Türkiye’ye geri getirdi.

Sivrihisar Havacılık Merkezi’nin M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi’nde envanterine alınan bu tarihi uçak için özel bir program düzenlendi.

Programa, emekli Hava Orgeneral Abidin Ünal, emekli Orgeneral Ergin Celasin, emekli Korgeneral Şevket Dingiloğlu, Lüksemburg Büyükelçisi George Faber, Bulgaristan Büyükelçisi Anguel Christof Tcholakov, Necati Artan’ın kızı Necef Artan Yüksel, Türkiye’nin ilk kadın profesyonel akrobasi pilotu Semin Öztürk Şener ve çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye’nin ilk profesyonel sivil akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk, Spitfire Mk9’un özel bir anısını paylaşarak, Necati Artan’dan aldığı fotoğrafı ve yaşadığı deneyimleri anlattı.

Öztürk ayrıca, hocası Necati Artan’a duyduğu şükranı göstermek için Spitfire uçağıyla ilgili uzun süredir düşündüğü projeyi gerçekleştirdiğini belirtti.

Sivrihisar Havacılık Merkezi’nin 1945 model Spitfire Mk9 savaş uçağını envanterine katmasıyla ilgili olarak konuşan Organizasyon Komitesi Başkan Yardımcısı Işıl Görenoğlu, dünyada sadece 27 adet uçan Spitfire Mk9’un bulunduğunu ve bu uçakların birinin Türkiye’de olmasının büyük bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti.

Sivrihisar Havacılık Merkezi, M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi’nde sergilenen diğer tarihi hava araçları arasında Tiger Moth, ‘gazi’ unvanlı UH-1H helikopteri, Douglas DC-3 yolcu uçağı, Boeing Stearman, North American P-51D Mustang, Cessna 195A Businessliner, North American T-6G Texan ve Antonov An-2 Annie/Annushka gibi önemli modeller bulunuyor.

Bu hava araçları, düzenlenen havacılık etkinlikleri ve gösterilerinde aktif olarak uçuyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir