Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 4 gün sonra görülecek dolar kuru

Son yıllarda rasyonel politikalardan giderek uzaklaşması nedeniyle uluslararası piyasa ve yatırımcıların yanı sıra, Türkiye kamuoyunun da güvenini kaybeden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Hafize Gaye Erkan liderliğindeki yeni yönetimi ile birlikte yeniden güven kazanmaya çalışıyor.

Merkez Bankası’nın yıllardır her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi’nin Ekim sayısı kamuoyu ile paylaşılırken, ekonomi piyasalarında söz sahibi 70 isimin “Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir?” sorusuna verdiği yanıtlar ile ortak bir dolar/TL kuru beklentisi ortaya çıkarıldı.

26 Ekim tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ile politika faizlerini yüzde 35’e çıkaran ve 5 toplantı üst üste artırım kararı alan TCMB’nin yayınlanan ankette yer alan verilerin, gelecek aylarda izlenecek ekonomik yola ışık tutması bekleniyor.

GELECEK TOPLANTILARDA ALINACAK KARAR İÇİN NET TAHMİN

Şahap Kavcıoğlu döneminde izlenen “Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur” teorisi rehberliğindeki ekonomik anlayıştan 28 Mayıs seçimleri sonrasında vazgeçen kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yeni TCMB Başkanı Erkan’ın koordineli çalışmasıyla birlikte parasal sıkılaşma sürecine Haziran ayında fiilen başlamıştı.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz konusundaki katı yaklaşımının yeni ekonomi yönetiminin elini kolunu bağladığı iddia edilmiş olsa da, TCMB şimdiden piyasaların yıl sonu için beklediği faiz hedeflerine ulaşmış durumda.

Ekonomistler, yılın geri kalan bölümünde 500 baz puanlık bir artışla 2023 yılının yüzde 40 seviyesinden kapanacağını tahmin etse de, bu kararın 2 toplantıya bölünmesi ve 250 puanlık artırımların gerçekleşmesi muhtemel gözüküyor.

4 GÜN SONRA GÖRÜLMESİ BEKLENEN DOLAR KURU AÇIKLANDI

53’ü finansal sektör, 17’si reel sektörden oluşan 70 katılımcılı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre Ekim ayının son günü itibariyle görülmesi beklenen dolar kuru 28,19 lira olarak kayıtlara geçti.

Katılımcılar, aynı zamanda cari yıl sonu ve 12 ay sonrası için de dolar/TL paritesine yönelik tahminlerde bulunurken, 31 Aralık 2023 itibariyle dolar kuru için 30,04 lira, 2024 yılının Eylül ayı içinse 38,64 liralık bir tahmin açıklandı.

FAİZ ARTIŞINA GEREKÇE OLARAK YÜKSEK ENFLASYON GÖSTERİLDİ

Geçtiğimiz ay alınan faiz kararının gerekçeli özetini yayımlayan TCMB, söz konusu faiz kararına sebep olarak Temmuz ve Ağustos ayı enflasyon verilerinin beklenenin üzerinde gelmesi ve küresel ölçekte artan petrol fiyatları gösterildi. Parasal sıkılaşma sürecinin ilerleyeceğinin vurgulandığı metin, gelecek toplantılarda da faiz artışlarına gidileceği ve yıl sonunda yüzde 40’lık politika faizinin muhtemel olduğu izlenimine yol açtı.

YIL SONUNDA BEKLENEN ENFLASYON YÜZDE 68 OLDU

Asgari ücret, memur ve emekli zamları gibi birçok çalışan ücretinin hesaplanmasında hayati öneme sahip olan yıl sonu enflasyon oranı, Piyasa Katılımcıları Anketi’ne yanıt veren 70 uzmana göre yüzde 68,01 olarak kayıtlara geçti.

Ay başında Eylül ayı enflasyon oranlarını açıklayan TÜİK, bu veri paylaşımıyla yılın bitimine 3 ay kala toplam enflasyonun yüzde 61.53 olduğunu duyurmuştu.

Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyonunun eklenmesiyle birlikte uzmanlar yüzde 68,01’lik bir enflasyon oranıyla 2023 yılının kapatılacağını belirtse de, birçok ekonomist yıl sonu enflasyonunda yüzde 70’in geçilmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir