Milli İstihbarat Akademisi’ne başvuru tarihi belli oldu

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın’ın dün açılışını gerçekleştirdiklerini duyurduğu Milli İstihbarat Akademisi, 6 Ocak tarihi itibarıyla faaliyetine başladı. Akademi, 2024 yılı güz döneminde yüksek lisans ve doktora programlarına öğrenci almaya başlayacak.

DHA’nın haberine göre, 9 Şubat 2023 tarihinde kuruluşu gerçekleşen Milli İstihbarat Akademisi, 6 Ocak 2024 tarihi itibarıyla faaliyetine başladı. Milli İstihbarat Akademisi, 2024 yılı güz döneminde yüksek lisans ve doktora programlarına öğrenci alacak.

Üniversitelerin en az 4 yıllık örgün eğitim veren ilgili lisans programlarından mezun olan ve başvuru koşullarını karşılayan herkes akademideki lisansüstü programlara başvurabilecek. Akademi, üniversite yapılanması şeklinde faaliyet gösterecek ve dersler, akademisyenler tarafından verilecek. Adaylar, akademi bünyesinde açılacak istihbarat, güvenlik, bölge çalışmaları, siber güvenlik ve kriptoloji, uydu-uzay sistemleri, yapay zeka ile veri analitiği ve benzeri programlara başvuruda bulunabilecek.

Akademinin temel faaliyet alanlarından biri de bilimsel araştırmalar yapmak, Ar-Ge projeleri geliştirmek ve yürütmek olacak.

Milli İstihbarat Akademisi’nin yürüttüğü eğitim ve bilimsel araştırma faaliyetler ile istihbarat ve güvenlik alanında bilimsel bilgi üretmesi, bu birikimi uluslararası literatüre aktarması hedefleniyor. Bu süreçte “nitelikli ve dünya ile entegre bir istihbarat çalışmaları topluluğu oluşturulması” planlanıyor. Akademi aynı zamanda Türkiye’de istihbarat alanının bir “bilim dalı” olarak yerleştirilmesi ve geliştirilmesine de katkı sunacak.

YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA EĞİTİMİ

Akademi; eğitim ve araştırma olmak üzere iki temel faaliyet alanına sahip. Eğitim faaliyetleri, enstitüler bünyesindeki programlar vasıtasıyla yürütülecek.

Araştırma merkezleri ise bilimsel araştırma, çalıştay, sempozyum ve diğer akademik çalışmaların yürütüldüğü yapılar olacak.

Akademi bünyesinde sadece yüksek lisans ve doktora eğitimi verilecek. Enstitüler bünyesindeki programların kendine özgü ders müfredatları bulunurken, öğrenciler istihbarat kuramı ve tarihi, araştırma metodolojileri, istihbarat ve güvenlik çalışmalarında yöntem ve analiz gibi derslerin yanı sıra Batı felsefesi, İslam sanatı, sinema gibi vizyon derslerinden de seçim yapabilecek.

BAŞVURU TAKVİMİ NİSANDA DUYURULACAK

Adayların başvuru sürecinde ALES, dil puanı ve lisans derecesinin yanı sıra bir niyet mektubu yazması bekleniyor. Başvurusu kabul edilen adaylar yazılı ve sözlü bilimsel sınavlara girecek.

Başvuru takvimi ve süreci nisan ayı içerisinde akademi resmi internet sitesi üzerinden duyurulacak. Akademide yüksek lisans ve doktora yapan öğrenciler, diğer üniversitelerde olduğu gibi akademik tez çalışmalarını tamamlayarak mezun olmaya hak kazanacak. Mezun öğrenciler özel sektör, akademi ya da devlet kurumlarında çalışabilecek.

Akademiden alınan diplomanın YÖK tanınırlığı olacak. Tamamlanan tezler YÖK ulusal tez merkezinde yayınlanacak.

Milli İstihbarat Akademisi Başkanlığını ise Prof. Dr. Talha Köse yürütecek. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olan Köse, Sabancı Üniversitesi Uyuşmazlık Analizleri ve Çözümleri programından yüksek lisans derecesi aldı.

George Mason Üniversitesi Çatışma Analizi ve Çözümü Enstitüsü’nden doktorasını tamamlayan Köse, George Mason Üniversitesi (ABD), Maastricht Üniversitesi (Hollanda) ve Marmara Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak dersler verdi. İstanbul Şehir Üniversitesi ve İbn Haldun Üniversitesi’nin kuruluş sürecinde görev aldı ve bölüm başkanlığı yaptı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde görev yaptı. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir