Piyasalarda fırtına öncesi sessizlik: Bu defa onlarca yıl sürebilir

Economist Selçuk Geçer’den İran-İsrail Çatışmalarının Ekonomik Boyutu

Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında yaptığı analizde, İsrail ile İran arasındaki çatışmaların ekonomik etkilerini değerlendirdi.

Geçer, dünya petrol arzının büyük çoğunluğunun geçtiği Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasının dünya ekonomisine ciddi zarar verebileceğine dikkat çekti. “Petrol akışı kesilirse sadece fiyatlar artmaz; enflasyon yükselir, tedarik zinciri bozulur, küresel ekonomi büyük bir darbe alır” şeklinde konuştu.

Avrupa ve Amerika’nın özellikle yeni bir krize maruz kalabileceğini belirten Geçer, tehdidin boyutunu detaylarıyla açıkladı.

“BU DEFA ONLARCA YIL SÜREBİLİR”

Selçuk Geçer’in sözleri şu şekilde:

Hürmüz Boğazı’nı analiz etmeye çalışacağım. Bu bölge çok kritik çünkü sadece İran değil, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkeler de burada etkili. Eğer bu boğazın kapanması söz konusu olursa, dünya petrol akışının neredeyse yarısı kesintiye uğrar. Bu durumun küresel ekonomik bir krize yol açacağını zaten Shell CEO’su da ifade etti. Bunun etkisi sadece petrol fiyatlarını artırmakla kalmaz, aynı zamanda Avrupa ve Amerika’da pandemi sonrası yaşanan tedarik zinciri sorunları gibi bir parçalanma yaşanır.

Bu durum küresel bir krizi tetikler ve özellikle riskli piyasalarda beklenmedik satışlar görülebilir. Bu da 1929’daki gibi büyük bir borsa ve finansal krize yol açabilir ve uzun yıllar sürebilir. Dolayısıyla Hürmüz Boğazı meselesi son derece kritik bir konudur.


“PİYASALARDA FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK”

İran-İsrail çatışması şu an piyasalarda hareketsizlik yaratsa da altının hala 3360-3370 seviyelerinde seyretmesi, borsalarda belirgin bir satış baskısı olmaması fırtına öncesindeki sessizliği andırabilir.

Related Posts

Ara zam artık acil! Yoksulluk 85 bini aştı, açlık asgariyi yedi bitirdi

Türk-İş’in yayınladığı Haziran 2025 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken aylık minimum harcama tutarı 26.115 TL’ye ulaştı. Gıda dışındaki temel ihtiyaçlar—kira …

Araç sahipleri dikkat: Kasko ve trafik sigortasında değişiklik yarın başlıyor

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir düzenleme 1 Temmuz 2025’te yürürlüğe giriyor. Kasko ve trafik sigortası sisteminde pert sayılma kriterleri değişiyor. Artık hasar oranı yüzde 60’ın altında olan araçlar tamiratla trafiğe dönebilecek.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 340,91 puan ve yüzde 3,62 artışla 9.745,8 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 75,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 6,85 …

Hırvat sanayisinde düşüş sürüyor

Hırvatistan’ın sanayi üretimi 2025 Mayıs’ında yıllık bazda yüzde 1,7 artış gösterse de, bir önceki ay kaydedilen yüzde 6,5’lik üç ayın en yüksek artışından belirgin bir yavaşlama yaşandı. Bu oran, 2024 Kasım’ındaki daralmadan bu yana sanayi …

Bir marka daha Türkiye’den çekildi

Japonya’nın en büyük kağıt üreticilerinden Daio Paper Corporation ürettiği bebek bezi markası Goo.N kritik bir karar aldı. Türkiye’de yıllardır bebek bezi, giyilebilir külot bez ve çeşitli hijyen malzemeleri satışı yapan şirket, mevcut ekonomik …

Savaş değil, yönetim krizi: Sibirya’da savaş çıksa bile Türkiye etkileniyor

Artvin Kemalpaşa’da, mazot fiyatlarına gelen zam özellikle ulaşım sektöründe çalışanları zor durumda bıraktı. Taksici Arıkan Vayiç, artan maliyetler nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini belirterek, “Hopa’ya 500 liraya gidiyoruz, zamla birlikte bu …