Rusya’da 24 saatte neler yaşandı?

24 Haziran gecesi, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında aktif rol üstlenen Rus paralı asker grubu Wagner’den ile Rus ordusunun yöneticileriyle arasındaki ipleri koparan bir açıklama geldi. Rus paralı asker grubu Wagner Kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’a suçlamalarda bulundu, Rus ordusunun Wagner güçlerini yok etmeye çalıştığını söyledi.

MOSKOVAYA YÜRÜYÜŞÜNÜ DURDURDUĞUNU AÇIKLADI

Dün gece saatlerinde Prigojin ani bir ifadeyle birliklerinin Moskova’ya yürüyüşünü durdurduğunu ve onlara Rostov’dan çekilmelerini emrettiğini söyledi. Belarus’un aracılık ettiği bir anlaşma uyarınca Prigojin, Rusya’dan ayrılmayı ve Belarus’a taşınmayı kabul etti.

Anlaşma uyarınca Progojin, suçlamalarla karşı karşıya kalmayacak ve isyana katılan Wagner birlikleri, Rusya’daki önceki hizmetleri nedeniyle herhangi bir işlemle karşı karşıya kalmayacak.

“RUS KANININ DÖKÜLMESİNİ ÖNLEMEK İSTEDİK”

Prigojin yaptığı açıklamada, “Rus kanının” dökülmesini önlemek istediğini söyledi. Prigojin, “Artık kanın dökülebileceği an geldi. Bu nedenle tüm sorumluluğunun bilincinde olarak, konvoylarımızı geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri dönecekler” dedi.

Wagner lideri daha sonra, Wagner güçlerinin kuvvetlerinin cumartesi günü girdiği Rostov’daki güney askeri bölge (SMD) karargahından ayrılırken görüldü.

Wagner güçleri ayrıca bir gün içinde üç askeri helikopteri düşürdü ve geri çağrılmadan önce Moskova’nın yaklaşık 360 km güneyindeki Lipetsk bölgesine girdi.

İLK BELARUS DEVLET BAŞKANI DUYURDU

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko’nun basın ofisi, Prigojin’in geri adım atacağını ilk duyuran oldu. Lukaşenko’nun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştükten sonra Wagner şefiyle gerilimi azaltmak için pazarlık yaptığını söyledi. Lukaşenko, Putin’in o zamandan beri müzakere çabaları için kendisine teşekkür ettiğini söyledi.

Putin, Lukaşenko’nun Prigojin ile anlaşması hakkında kamuoyuna açıklama yapmadı. Putin, cumartesi günü erken saatlerde televizyonda bir acil durum yayınında göründü ve 1917 devrimine benzettiği isyancı bir grev karşısında ülke çapında birlik çağrısı yaptı.

ZELENSKİY: KÖTÜLÜK YOLUNU SEÇEN HERKES KENDİNİ YOK EDER

Belarus tarafından açıklama gelmeden önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, “Kötülük yolunu seçen herkes kendini yok eder. Yüzbinleri savaşa kim atarsa, sonunda silahlandırdığı kişilerden Moskova bölgesinde barikat kurmalıdır.” ifadelerini kullanmıştı.

ABD MEDYASI: PLANLAR VARDI

ABD medyasında yer alan bilgilere göre, Progojin’in Rusya’nın askeri liderliğine karşı Haziran ortasına kadar harekete geçmeyi planladığını gösteren bilgiler aldı.

Washington Post’ta yer alan habere göre, geçtiğimiz iki hafta boyunca Putin’in ülkenin nükleer gücü konusunda “yüksek endişesi” vardı.

New York Times’a göre, üst düzey Amerikan ulusal güvenlik yetkilileri Çarşamba günü Prigojin’in harekete geçmeye hazırlandığına dair işaretler aldı ve istihbarat yetkilileri aynı gün Biden yönetimi ve savunma yetkililerine bilgi verdi.

RUSYA ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ’NDEN AÇIKLAMA

RUSEN Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz, Rusya’da yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rusya’nın yeni Pugachev’i olan Wagner şefi Yevgeny Prigozhin, Rusya’da ne gibi değişikliklere neden olabilir? sorusu için Salih Yılmaz şu değerlendirmeleri yaptı:

-Wagner’in şikayetlerine meşruiyet kazandırıldı.

-Rusya askeri bürokrasisinde Şoygu-Gerasimov etkisi azaltılabilir.

-Moskova Belediye Başkanı etkisi azalabilir.

-Rusya’da milliyetçi Slavofil akım yeniden güçlenebilir.

-Avrasyacılık artık ikinci plana düşecek ve Rusya kendi içerisinde güçlenmeye çalışacaktır.

-Rus tarihi, ülkenin ikili güce uzun süre dayanamayacağını gösteriyor. Bu nedenle ikinci bir güç mü doğdu yoksa var olan ikinci güç askeri bürokrasiden tasfiye mi edildi? Bunu zaman gösterecektir.

-Kadirov, Putin’e desteğini açıklayarak kazananlardan oldu. Fakat Wagner’ın hep düşmanı olarak kalacak.

-Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, tek açık destek açıklaması yapan lider olarak Putin ve Rusya’nın en güvenilir ortağı olduğunu kanıtladı.

– Rus askeri bürokrasisinde ağırlıklı olan Kafkasya ve Tatar kökenli generaller ile Slav kökenliler arasında bir görev yarışı başlayacak.

-Ukrayna’da var olan savaşta cephe, Kırım ve Donbas odaklı küçültülebilir. Hatta Ukrayna ile makul barış görüşmeleri için bir başlangıç oluşabilir.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir