Tehlike çanları çalıyor: Türkiye ve dünyada hızla artıyor

Obezite Sorunu ve Önlemleri

Modern dünyada en yaygın sağlık sorunlarından biri olan obezite, bireylerin beslenme alışkanlıklarının yanı sıra sistemli tüketim alışkanlıklarından da kaynaklanmaktadır.

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Aydın, obezitenin sebepleri, yaygınlık oranları, tedavi yöntemleri ve cerrahi müdahalenin rolü hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Gelecek yıllara dair yapılan tahminlere göre dünya genelinde obez insan sayısının 1,5 milyarı aşması beklenmektedir. Prof. Dr. Aydın, Türkiye’de de benzer bir trendin yaşandığına dikkat çekti.

Obezite Sorunu ve Yaygınlığı

Kapitalist üretim ilişkilerinin beslenme alışkanlıklarını etkilediğini belirten Prof. Dr. Aydın, şu anda dünya genelinde yaklaşık 1 milyar obez insan olduğunu söyledi. 2035’e gelindiğinde bu sayının 1,5 milyara ulaşması beklenmektedir. Bu durum, mevcut beslenme alışkanlıklarının obezitenin ciddi bir sağlık tehdidi olmaya devam edeceğini göstermektedir.

Türkiye’de ise obezite oranının erkeklerde yaklaşık %10, kadınlarda ise %15 civarında olduğuna değinen Prof. Dr. Aydın, obeziteyi vücut kitle indeksiyle tanımladıklarını vurguladı.

Obezite Tanısı ve Tedavisi

Obezitenin tanısında vücut kitle indeksinin belirleyici olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aydın, farklı obezite kategorilerini açıkladı. Ayrıca, metabolik veya hormonal hastalıkların değerlendirilmesi gereken durumları da öne çıkardı.

Obezite tedavisinde cerrahi müdahalenin kesin çözüm olmadığını ifade eden Prof. Dr. Aydın, öncelikle diyet ve yaşam tarzı değişikliklerine odaklanılması gerektiğini belirtti. Cerrahi işlemlerin ise tıbbi bir karar olduğunu ve uzmanlar tarafından titizlikle belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlıklı Yaşam İçin Kalori Dengesi

Toplumda sıkça duyulan ‘su içsem yarıyor’ gibi söylemlere de değinen Prof. Dr. Aydın, kalori dengesinin önemini vurgulayarak, zayıflamanın temelinde yatan esasın alınan kalorinin harcanan kaloriden düşük olması gerektiğini açıkladı.

Related Posts

Kene vakalarında artış: Uzmanlar uyardı

Yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı uzmanlar uyarıyor. Özellikle Tokat, Sivas, Çorum ve Erzurum’da görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ölümcül olabiliyor. Uzmanlar, korunmak için açık renkli, uzun kıyafetler giyilmesini ve kene görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyor.

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı müjdesi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir!

Sıklıkla bel ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları, çene eklemi problemleri, spor yaralanmaları ve sindirim sistemi şikâyetlerinde osteopatiye başvurulduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selin Özen, “Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu uygulama herkes için uygun olmayabilir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi, osteopatik tedavi de mutlaka hekim değerlendirmesiyle ve kişiye özel olarak planlanmalıdır” dedi.

Kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor! Dokuz belirtiyle kendini ele veriyor

Tüm kanserlerin yüzde 12-16’sını oluşturan akciğer kanseri, kadınlar ve erkeklerde kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor. Prof. Dr. Çağatay Saim Tezel, akciğer kanserinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzman Psikolog açıkladı: Madde bağımlılığında psikotik bozukluklar tıbbi destekle tedavi ediliyor

Uzman Psikolog açıkladı: Madde bağımlılığında psikotik bozukluklar tıbbi destekle tedavi ediliyor