Üniversite yönetimi “araştırma izni” vermedi, Boğaziçi büyük bir hocayı daha kaybetti: Prof. Dr. Edhem Eldem ABD’ye gidiyor!

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nün ünlü hocası Edhem Eldem, yurt dışında araştırma izni başvurusunun “gerekçesiz” reddedilmesi üzerine emekli oldu. ABD’de davetli olduğu üniversiteye gidecek olan Eldem, “Bu kararı inanın ben de üzülerek aldım” dedi.

Prof. Dr. Cem Say, sosyal medya hesabında Edhem Eldem’in emekliliğini şu sözlerle duyurdu:

“Boğaziçi Ü. Tarih Bölümünün dünya çapındaki hocası Prof. Dr. Edhem Eldem yasal hakkı olan, Bölüm ve Fakülte kurullarından oybirliğiyle geçen araştırma izni başvurusunun üniversite yönetimince gerekçesiz reddedilmesi üzerine emekli oldu; ABD’de davetli olduğu üniversiteye gidiyor.”

Serbestiyet’e konuşan Eldem “Bu kararı inanın ben de üzülerek aldım. Açıkçası akademik izin döneminde (yurtdışında) araştırma izni talebimin geri çevrilmesi konusunda bana bir gerekçe verilmediğinden bu konuda daha önce belirtilenlere ekleyebileceğim herhangi bir şey maalesef bulunmamaktadır” dedi.

Edhem Eldem kimdir?

Geç dönem Osmanlı kültürel, sosyal ve ekonomik tarihi, Osmanlı İmparatorluğu’nda Batı ticareti, İstanbul, Osmanlı Bankası, Osmanlı topraklarında arkeoloji ve müzeciliğin tarihi, Osmanlı otobiyografileri, Osmanlı fotoğrafçılığı, Batılılaşma, Oryantalizm, Osman Hamdi Bey, Şehzade Selahaddin Efendi üzerine çalışmalarıyla tanınan dünya çapında saygın bir Osmanlı tarihçisi olan Eldem’in annesi Rana Eldem Sultan Abdülmecid’in torunu Naciye Sultan’ın kızı. Diplomat olan babası ise ünlü diplomat ve edebiyatçı İslam Hakkı Eldem’im oğlu. Babasının amcaları arasında Türkiye’de müzeciliği başlatan Halil Ethem bey ve Arkeoloji Müzesi’nin kurucusu ve ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi’nin ressamı Osman Hamdi Bey de var.

Tarih Vakfı’nın da kurucuları arasında olan Eldem, beş dil biliyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir