1. Monosodyum glutamat (MSG)
Çoğu aromalı gıdada bulunan MSG, pankreasın daha fazla insülin üretimini tetikleyerek sizi daha aç hissettiren hormonal etkenlerden biridir. MSG, diyabet ve obezite ile ilişkilendirilmiştir. Hatta bazen bir eksitotoksin olarak kabul edilir, çünkü beyin hücrelerini aşırı uyarabilir, kontrolsüz bir şekilde ateşlenmelerine neden olabilir ve potansiyel olarak hücre ölümüne yol açabilir.
2. Rafine un
Rafine un, ürünlerin özünün ve kepeğin çıkarıldığı bir modifikasyon sürecini ifade eden bir terimdir. Bu süreç, ürünlerin raf ömrünü uzatmaya yardımcı olur, ancak doğal olarak bulunan vitaminleri, mineralleri ve diyet lifini de ortadan kaldırır. Özellikle beyaz un olarak bilinen rafine un, kan şekeri seviyelerini hızla yükseltir ve ardından ani bir düşüşe neden olur. Bu durum sizi hızla aç hissettirir, bu da neden bir simit veya bir dilim tost yedikten hemen sonra tekrar yemek isteği duyabileceğinizin nedenlerinden biridir.
3. Rafine şeker
Beyaz şeker, vücut üzerinde rafine una benzer etkiler gösterir. Kan şekerinizi hızla yükseltir ve kısa bir süre sonra düşmesine neden olarak şeker isteğinizi artırır. Bir kez tükettiğinizde, durdurması zor olabilir. Şeker, kısa vadeli olarak iyi hissetmenize neden olabilir ve vücudunuzda enerji patlaması yaratır, çünkü dopamin salınımını artırır. Gazlı içecekler, meyve suları ve paketlenmiş yiyecekler gibi birçok üründe bulunur ve metabolizmanızı olumsuz etkileyebilir. Araştırmalar, bu katkı maddesinin leptin salınımını yavaşlattığını, bu hormonun ise “doyum” hissini düzenlediğini göstermektedir.
4. Glüten
Beyaz ekmeğe geri dönersek, bu ekmeğin acıktırma etkisinin bir başka nedeni de glüten içeriğidir. Gluten, buğdayda bulunan bir protein olup genellikle işlenmiş gıdalarda bulunur. Buğdayın işlenmesi sırasında glüten içeriği artırıldığında, bazı insanlarda iltihaplanmaya neden olabilir ve bağırsakları tahriş edebilir. İyi bir yaklaşım, bir ay boyunca glüten içeren ürünlerden kaçınmaktır. Bu süre zarfında nasıl hissettiğinizi gözlemleyebilir ve isteklerinizi daha iyi kontrol edip etmediğinizi not edebilirsiniz.
BU 4 BESİN YERİNE TÜKETMENİZ GEREKEN BESİNLER
Polifenoller, sağlığı geliştirici özellikler içeren bir mikro besin türüdür. Kan dolaşımımızı ve toksinlerimizi temizlemek için önemlidirler. Açlığı ve sağlıksız katkı maddeleriyle doldurulmuş gıdalara karşı istekleri kontrol etmenin anahtarıdırlar.
İşte polifenol içeriği yüksek olan yiyecekler:
- Avokado
- Çilek
- Brokoli
- Kiraz
- Şili biberi
- Turunçgiller
- Kahve
- Keten tohumu
- Bitter çikolata
- Sarımsak
- Bakliyatlar
- Mango
- Fındık
- Zeytin
- Soğanlar
- Kekik ve diğer baharatlar
- Kabak
- Ispanak
- Yeşil çay
Polifenoller kan şekeri seviyenizi azaltabilir ve kontrol edebilir. Bu nedenle, diyetinizi değiştirmek ve daha besleyici bir şekilde beslenmek istiyorsanız, bu gıdaları tüketmek başlamak için mükemmel bir yoldur.